Vlakke Aarde: De Zandoorlogen

De meest gewilde grondstof op aarde is op dit moment zand. We hebben het nodig voor de glas industrie, voor het silicium in de chips voor computers, voor beton en cement. Daarbij hebben we ook nog grote hoeveelheden zand nodig voor de ondergrond van de stedelijke gebieden. Je zou denken; haal het uit de woestijnen want daar hebben we zand zat. Maar het zand moet het liefst hoekig en ruw korrelig zijn want anders pakt het niet goed samen. Woestijn zand bezit niet die eigenschappen want het bestaat uit afgeronde korrels.

Het gewilde zand wordt nu weggehaald van de voorheen mooie kust van Marokko of nabij de kusten van de Malediven. De kust van Marokko wordt hierdoor zwaar beschadigd en de grote zandputten nabij de kust van de Malediven veroorzaken het wegglijden van de stranden en het uiteindelijke wegzakken van die eilanden. Die zandwinning, tezamen met een stijgende zeespiegel door de opwarmende trend van ons huidige mondiale klimaat, veroorzaakt desastreuze ontwikkelingen.

Hoeveel zand winnen we eigenlijk per jaar? Volgens sommige ramingen is de handel in zand: ‘Big Business’ en moeten we denken aan tenminste 16 miljoen ton zand per jaar. Maar de illegale zandwinning neemt daarbij ook op veel locaties op aarde hand over hand toe. Het zand wordt op sommige plaatsen vaak in zee en nabij de koraalriffen voor de kust gewonnen. Dat veroorzaakt uiteindelijk een enorme schade aan die riffen en het bijbehorende ecosysteem. Daarbij worden wereldwijd grote aantallen dammen met bijbehorende waterreservoirs gebouwd voor de opwekking van energie. Daar waar vroeger rivieren hun zand en modder afzetten en hun voedende stoffen naar de oevers en delta’s brachten, komt er nu niets meer bij. Ook bouwen nabij de kust is eigenlijk een bijzonder slecht idee en toch doen ondernemers dit steeds vaker. En dat terwijl we op heel wat plaatsen op aarde juist zien dat afkalving van de stranden en hogere kustlijnen al een feit is en er daardoor huizen in zee verdwijnen.

Het moet anders, maar hoe kunnen we voldoen aan de aan de enorme vraag naar goed zand op dit moment? Door enerzijds meer grondstoffen te recyclen en anderzijds betere plaatsen voor onze zandwinning op te zoeken en daarbij een stuk slimmer te worden op het gebied van stedenplanning en de constructies van de diverse strekdammen en dijken. In de documentaire ‘Vlakke Aarde: De Zandoorlogen’ van Denis Delestrac vertellen geologen, oceanologen, project deskundigen en bestuurslieden uit diverse hoeken van de wereld hun verhaal. Ze zijn het eens met elkaar; dit moet echt op een andere manier want anders zullen de gevolgen niet te overzien zijn voor de bewoners van de grote steden (die nu al op het randje van het land staan) en de eilanden. Het water zal hun zeker tot voorbij de lippen stijgen. Een belangrijk verhaal van een groep slimme mensen: een verhaal dat het doorgeven waard is.

(De film op Youtube stond onder de categorie Flat Earth en dat is wel weer een beetje jammer want in een echte platte aarde geloven we niet, in grootschalige (en daarbij ook nog illegale) zandwinning wel. Helaas werd de documentaire -de gehele versie- verwijderd: de trailer ervan is nu hier in dit artikel te bekijken, maar onder andere opties (hieronder) kunt u ook andere versies van hetzelfde verhaal bekijken.)

Andere opties:

Sandwars: The trailer

Sand: Drama und Ökozeitbombe – Einstein Spezial vom 28.8.14

(Geschreven door administrator)