Wilde bijen aan de Paardenkastanje; helpt dat misschien tegen Varroa mijt?

De wilde honingbijen zijn de laatste tijd druk in de weer met het bouwen van hun nieuwe nest. Hun favoriete materiaal bestaat blijkbaar uit bladeren van de Paardenkastanje. Waarom nu juist die bladeren? Komt die voorkeur voort uit de stoffen in die bladeren?  Helpen die stoffen misschien tegen de Varroa mijt? (Geschreven door Administrator.)

1-wildebij-paardenkastanje

(Foto 1 commentaar: het stukje blad wordt netjes uitgezaagd…) Het is duidelijk; alweer moet het Paardenkastanje boompje het ontgelden.

De bijen van de imker hoeven geen nest te bouwen: de bijenvolken wonen daar in, door mensen gemaakte, rieten bijenkorven. Zo’n bijenvolk dat in die korven woont kan bestaan uit wel 80.000 werksters, een aantal darren en een koningin. Die koningin legt wel 1500 eieren per dag. Wilde bijen krijgen geen korven en moeten dus hun nest zelf maken. Daarvoor gebruiken ze, net als de wespen, plantaardig materiaal. De planten die zij graag gebruiken, zo valt bij nadere bestudering op, hebben veelal een geneeskrachtige werking. Hoewel de Paarden Kastanje blijkbaar met ruime voorsprong favoriet is, nemen ze ook stukjes mee van de Sering/Jasmijn, een reeks kruiden zoals Dille, Dragon, Melisse en Salie. Zelfs varen blaadjes en heggenblaadjes worden soms voor de nestbouw meegenomen. (Foto verantwoording: alle foto’s in dit artikel zijn van de auteur zoals bekend bij de redactie van dossierx.nl)

De geweldige oliën van de Paardenkastanje
Waarom nou toch veelal die Paardenkastanje? Komt het soms doordat de boom een geneeskrachtige werking heeft? De Paardenkastanje bevat oliën (de zogenaamde Flavonoïden) die een desinfecterende en antiseptische werking hebben. Daarnaast zit in de olie de werkzame stof Allantoïne: die stof zet beschadigd weefsel aan tot het maken van nieuw weefsel en bevordert een goede celdeling. De stof wordt in de geneeskunst toegepast als ontstekingsremmer en heeft tevens een vaatvernauwende werking.
In de Homeopathie wordt de olie van de paardenkastanje gebruikt in zalfjes tegen ontsierende aderen, blauwe bloedvaatjes in de benen, tegen wintertenen, winterhanden en aambeien. De diverse delen van de boom worden eigenlijk al eeuwenlang gebruikt; van bladeren werd een verdunde thee gemaakt die zou helpen tegen stijve, stramme gewrichten en het spul zou zelfs helpen tegen Malaria (dat was in de periode voor de komst van de Kinine hier in het westen).

Je kunt de bladeren van de Paardenkastanje ook gebruiken als antibacteriële zeep tijdens een survival tocht; “Bushtucker Man” wreef  in een van zijn televisie afleveringen die bladeren tussen zijn handen en waste tezamen met een beetje water zijn handen schoon. Een effectief zeepje dus, om met schone handen in de Bush je maaltje op te kunnen eten.

foto2-wildebijen-paardenkastanje
Foto 2; tot ongeveer voorbij de helft heeft de bij het stukje al uitgezaagd…

Prima keus dus van die Bijen en aan het speelse bezige gezoem te horen blijven ze er ook nog gezond bij. Met het boompje echter, is het behoorlijk droevig gesteld. Een of ander motje heeft zijn nageslacht in het boompje gezet en nu vreten de larven zich in het rond in de tussenlaag van de bladeren. Dat veroorzaakt mogelijk de vreemde bruine plekjes*(zie foto aan einde van artikel).

Kastanje ziekte rukt op in Nederland
De kastanje bomen in Nederland zijn de laatste steeds vaker ziek: ze hebben last van een bacterie met de naam Pseudomonas Syringae. De bacterie tast het afweersysteem van de boom aan; het boomsap kleurt dan donker en zodra er een blad of takje afbreekt, stroomt er donker vocht uit de stam. Daaraan gaan de bomen niet dood maar dat open waterige gat zet de poort wijd open voor diverse schimmels en dat is echt funest voor de boom. De bacterie houdt van vochtig weer met een temperatuur tussen 12-25 graden Celsius. Helaas is het de laatste jaren aardig vochtig en koel in de zomer, terwijl het voor- en najaar weer wat warmer en droger is. De bacterie heeft het dus helemaal naar zijn zin in onze regio.

Varroamijt tast bijen aan
Door de opkomst van een heel klein beestje verdwijnen waarschijnlijk heel wat bijenvolken. Het beestje heet de Varroamijt en het leeft graag op en van bijen. De bijen verzwakken daardoor en verdwijnen dan op raadselachtige manier: ze keren gewoon niet meer naar de korf van de Imker terug. De natuur zit prachtig in elkaar; laat de ene soort een gaatje, dan springt de ander er snel in. Bij in Paardenkastanje boom, bacterie in boom, schimmel in boom, motje in boom, boom weg. Varroamijt op Bij, Bijen weg? Dat zou wel heel erg jammer zijn want die Bijen willen we liever niet missen. Ze zorgen voor de bestuiving van fruitbomen en maken heerlijke honing.

De geneeskrachtige werking van Honing
Die honing wordt de laatste tijd wat ondergewaardeerd. Nostradamus (Frankrijk, 14 december 1503-2 juli 1566) die oude ziener en genezer, genas er zelfs mensen mee die de Pest hadden opgelopen. Hij prikte de pestbuilen door zodat het ziekmakende vocht eruit kon en wreef er een zelf bereid goedje van honing en kruiden op. Zijn patiënten genazen van die vreselijke ziekte; toen een absolute wereld primeur!

Ook tegenwoordig wordt honing nog steeds gebruikt als geneesmiddel (twee voorbeelden zoals gemeld in India en Nigeria):
– Dr. Subrahmanyam in India (1991) behandelde 104 patiënten die brandwonden hadden met honing; na 15 dagen was 87% van zijn patiënten genezen. Een topper!

– Dr. Efem behandelde in Nigeria (1988) 59 patiënten met chronische zweren en wonderlijk genoeg waren na 7 dagen 98% van zijn patiënten helemaal genezen van die zweren!
(Bron van deze twee opmerkelijke gevallen: Honingcursus boek van de imkerbond; zie link onderaan dit artikel)

foto3-wildebijen-paardenkastanje

Foto 3; Door het gewicht van de bij wordt het stukje blad al omgebogen…

foto4-wildebijen-paardenkastanje

Foto 4; Nadat het stukje blad bijna volledig is uitgezaagd vouwt ze het helemaal dubbel. Zo te zien heeft het beestje dat vaker gedaan.

foto5-wildebijen-paardenkastanje

Foto 5; En ja, daar vliegt de wilde bij weg! Tussen de pootjes heeft het beestje weer een stukje van de, nu toch echt in slechte staat verkerende, Paardenkastanje. Op heterdaad betrapt! Maar ja; het kapen van geneeskrachtig kruid voor eigen gebruik moeten we in dit geval snel promoten.

Goede hoop; paardenmiddel misschien gevonden door de bijen zelf?
Misschien gloort er toch hoop aan de horizon voor de Bijen: hebben de wilde Bijen een heus paardenmiddel tegen de Varroa mijt doordat zij de geneeskrachtige Oliën binnenkrijgen van de Paardenkastanje? Blijven zij daardoor gezellig doorzoemen? Daar Bijen al vele miljoenen jaren onze aarde bevolken is het heel goed mogelijk dat zij wel aardig ‘verstand’ hebben van kruiden en hun geneeskrachtige werking. Kom op biologiestudenten; doe op dit gebied eens een stevig onderzoek, voer wat testen uit en concludeer; is er een kans dat de bijen door de zelfde geneeskrachtige werking van olie uit de Paardenkastanje beter bestand zijn tegen de Varroa mijten? Is het mogelijk dat hun weefsel zich sneller hersteld door het binnenkrijgen van de werkzame stof Allantoïne? In dat geval zouden de imkers en hun bijenvolken gered kunnen worden van de lastige mijten en kunnen wij nog lang van hun honing genieten.

Update:

British beekeeper breeds ‘super-bee’ that can protect itself from deadly mite that is wiping out colonies

Read more: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1305695/Beekeeper-Ron-Hoskins-breeds-indestructible-bee-protect-mite.html#ixzz0xhwknnOD

http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-1305695/Beekeeper-Ron-Hoskins-breeds-indestructible-bee-protect-mite.html

Websites met betrekking tot dit onderwerp:
www.imkersbondabtb.nl/index.php?option=com

Honingcursus boek, gratis pdf-bestand te downloaden op:
www.bijenhouden.nl/pagina/vbbn_pdfs.asp

Kastanje ziekte:
www.kastanjeziekte.wur.nl
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bacteriekanker
http://www.kennislink.nl/publicaties/bewakers-in-de-tweede-linie-verdedigen-planten
Over bijen en wespen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bijen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Wespen
http://nl.wikipedia.org/wiki/Bestand:Cocoon_2_750px.jpg

Varroamijt bedreigt de bijen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Varroamijt
http://www.depers.nl/wetenschap/70138/Massale-bijensterfte.html
http://www.onderzoekinformatie.nl/nl/oi/nod/onderzoek/OND1323294/
http://www.intermediair.nl/artikel.jsp?id=1579689
http://www.kennisonline.wur.nl/BO/BO-06/004/004.008/beschrijving.htm

Over Nostradamus:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Nostradamus

foto6-wildebijen-paardenkastanje

Foto 6; De larve van een motje? Ze graven hun gangen onder de opperlaag van het blad.