Liever lui dan moe

De wekker jaagt je het bed uit, opschieten, naar het werk, snel ontbijten en stressen in de file. De werkdruk en de priemende ogen van de baas jagen je tot hogere produktiviteit en nog meer stress. Daarna snel naar huis, vlug boodschappen doen en lekker wokken, dat scheelt tijd. Na het eten fitnessen of joggen want dat is gezond, toch? Fout !

(Geschreven door Frank.)

Jogging

Langzaam maar zeker horen we steeds meer geluiden dat gas terugnemen een stuk beter is. Weg met die volle agenda’s en laat lekker de boel de boel, hang je gympen maar aan de wilgen en doe je sloffen aan. Lui zijn is niet alleen lekker, het blijkt nog gezond ook.

Luiheid is des duivels oor kussen, dat is een credo wat de maatschappij ons altijd heeft voorgehouden. Moesten  we vroeger een voorbeeld nemen aan de nijvere bij of de werkmier,inmiddels weten biologen beter. Wie een individuele mier of bij zou volgen komt al snel tot de conclusie dat het diertje een groot deel van de dag helemaal niets doet. Domweg omdat het er zoveel zijn lijkt het alleen maar zo dat ze altijd druk in de weer zijn. Bij de landen rond de Middellandse-Zee blijken hart- en vaatziekten minder vaak voor te komen. En massaal omarmen we de mediterrane keuken. Want dat zou dus gezond zijn. Minder aandacht hebben we voor de levensstijl; misschien ligt het niet aan de olijfolie maar meer aan de ‘manãna manãna’ mentaliteit van de bewoners.  Een gedachte waar we in onze westerse en prestatiegerichte maatschappij van gruwen, immers wie lui is, is werkschuw en is dus geen knip voor de neus waard.
Dat het ook anders kan blijkt uit het onderstaande artikel.

Luiheid geneest hersenencellen en breidt levensduur uit

Mensen zouden zich gewoon lekker moeten ontspannen als zij daar zin in hebben. Luiheid blijkt zeer heilzaam voor het lichaam en de hersenen. Rust roest zeker niet, althans volgens de bevindingen van professor Peter Axt, en zijn dochter, dr. Michaela Axt-Gadermann zoals zij onlangs in het boek; “Vreugde van Luiheid” beschreven. Mensen die liever datgene uitstellen tot morgen, wat ze vandaag hadden kunnen doen, kunnen vanaf nu bogen op een wetenschappelijk onderzoek die de voordelen van luiheid onderschrijft.

De beide Duitse specialisten schreven het boek om een tegenwicht te bieden aan het heersende dogma dat zowel schoonheid als efficiëntie slechts te bereiken zouden zijn door hard te werken. De auteurs menen dat bovenmatige sportbeoefening net zo ongezond is als stress en een negatieve invloed heeft op de levensverwachting. Fysieke inspanning, aldus de specialisten, zou een toename betekenen van zogenaamde ‘vrije radicalen’ in het lichaam. Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die slechts één elektron hebben in plaats van twee. In het lichaam zouden vrije radicalen zich hierdoor hechten aan andere moleculen wat weer leidt tot nog meer instabiliteit op microniveau. Het menselijke metabolisme maakt van vrije radicalen waterstofperoxide, en waterstofperoxide is op haar beurt weer verantwoordelijk voor de afbraak of versnelde veroudering van cellen.

Gezond zijn en blijven; een kwestie van genetische en persoonlijke balans?

Bovenmatig sporten of inspannen heeft in het algemeen een zeer negatieve invloed op het menselijk lichaam. Inspanning voert de aktiviteit van mitochondria in de spiercellen op. Mitochondria zijn, buiten verantwoordelijk voor de produktie van vrije radicalen, ook van belang voor celenergie waar ze een belangrijke rol spelen in de zuurstofhuishouding. Het bijprodukt van deze processen is opnieuw waterstofperoxide. Waterstofperoxide en vrije radicalen kunnen geneutraliseerd worden door bijvoorbeeld het eten van fruit en
groenten. Volgens de onderzoekers Peter en Michaele Axt kan luiheid een goede vervanger zijn voor het eten van fruit en groente.

Af en toe een gezonde wandeling en matig eten draagt volgens de onderzoekers veel meer bij tot een lang en gezond leven dan het zweten en zwoegen in fitnesscentra of op sportvelden. Ook raden de onderzoekers aan om tijdens het werk jezelf niet te schamen voor het nemen van pauzes, zeker als de baas even niet kijkt. Een moment relaxen, helpt de hersenen om cortisol te neutraliseren. Cortisol is een hormoon dat de hersenen onder stressvolle omstandigheden produceren. Echter, teveel cortisol kan leiden tot geheugenverlies en de vernietiging van hersencellen met alle gevolgen van dien.

Beide auteurs denken te weten waar ze het over hebben, Peter Axt (65) was vroeger atleet en deed mee aan internationale competities, zijn dochter Michaela won in Duitsland ooit eens een zilveren medaille op de 10.000 meter. Aldus het artikel uit de Pravda.

Luiheid genetisch bepaalt?

De huidige wetenschap gaat er vanuit dat luiheid deels is aangeboren en deels is aangeleerd. Dat aanleren gebeurt voornamelijk door de sociale omgeving. Mensen zitten nu eenmaal boordevol vooroordelen ten aanzien van anderen. Wanneer men iedere keer wijst op het feit dat iemand lui is, dan gaat die persoon zich hoogstwaarschijnlijk hiernaar gedragen.

Schotse wetenschappers aan de University of Glasgow hebben de ontdekking gedaan dat sommige mensen worden geboren met zogenaamde ‘luiheidsgenen’, deze zouden ook de oorzaak zijn van overgewicht. De onderzoekers baseerden zich op een ander onderzoek, waarbij was vastgesteld dat een enkel gen van de fruitvlieg kan uitmaken of het diertje een ‘actieve rover’ is of een ‘achteroverzitter’. De Schotten hebben zich in het nieuwe onderzoek geconcentreerd op een zevental menselijke genen, waarvan zij denken dat ze een grote rol spelen bij luiheid.

Maar luiheid blijkt ook regionaal en zelfs nationaliteitsgebonden te zijn. In Nederland blijken de Friezen het minst productief. in de zomer van 2003 bleek uit grootschalig Europees onderzoek dat Portugezen de lijst aanvoeren als ‘Meest luie Europeaan’. Voor het onderzoek zijn 1000 mensen van elk land ondervraagd naar hun leefwijze. Iedere proefpersoon moest vragen beantwoorden over zijn of haar vrijetijdsbesteding, fysieke activiteiten, gewicht en gezondheid.

Om als “lui” te worden betiteld, moest je in ieder geval minder dan tien procent van je vrije tijd besteden aan sporten of andere intensieve activiteiten. Of je moest alleen maar zittend de tijd doorkomen. Het onderzoek wijst uit dat er een grote variëteit in vrijetijdsbesteding is door heel Europa. In Noord Europa leven ze het gezondst. Uitschieters vormen ook de mediterrane landen, waar ze volgens het onderzoek liever lui dan moe zijn.

Redenen waarom liever lui dan moe te zijn

Er is niets normaler dan de hang naar, waarom wordt deze eigenschap dan als negatief beschouwd? We doen niemand tekort als we besluiten een dag in bed te blijven liggen. Sterker nog, je knapt er van op. Misschien dat de luiaards van deze wereld er het beste van afkomen, omdat ze niet zoveel van zichzelf moeten, zodat werkdruk en stress ver van hen afstaan.
Je rust lekker uit, raakt ontspannen;
Je kunt over dingen nadenken, waar je anders geen tijd voor hebt;
Je gaat kennelijk minder gebukt onder aan stressgerelateerde ziektes;
Luiheid leert je genieten;
Luiheid voorkomt de aanmaak van stresshormonen;
Wie lui is, moet sterk zijn. Je hebt immers de ‘norm’ tegen je;
Wie lui is, heeft meestal veel vrienden. Ze hebben doorgaans meer tijd om te ‘socializen’;
Luie mensen zijn erg relaxed in de omgang.

En wie nu denkt; Hé, die Frank heeft het bovenstaande stukkie gewoon letterlijk overgenomen uit zijn bronnen heeft gelijk. Ook ik ben liever lui dan moe.

Samenstelling en vertaling: Frank

Bron :
r
Pravda 03/04/2005 18:14 (Eng)
Achtergronden luiheid (NL)

Joy of Laziness
Michaela Axt-Gadermann
ISBN: 0747576769
Uitgever: BLOOMSBURY PUBLISHING