Help vleermuizen!

Hoor jij ook wel eens vreemde geluiden van onder het dak uitkomen?… Je zal ze maar hebben onder je dakpannen, zo’n vleermuizen kolonie. Ik raakte erover aan de praat met een buurtbewoner. ‘En, oh; wat een vreselijke stank!’ voegde hij er nog aan toe…

Op dat moment kon ik er nog om lachen, maar een paar dagen later was het ook bij mij raak. Een vreselijke stank doordrong de bovenverdieping van mijn kleine woning. Dus belde ik met de wijkopzichter en die vertelde dat ze mogelijk heel gewoon tijdelijk ziek waren van bijvoorbeeld een buikgriepje of zo?

Insecticiden niet goed voor vleermuizen
Maar navraag bij de buren leerde mij dat de vleermuizen ook wel vergiftigd konden zijn door de ongedierte bestrijdingsdienst van de plaatselijke gemeente. Dat kwam doordat in de weken daarvoor een wespenplaag zich had voorgedaan. Bewoners hadden de ongedierte bestrijding gebeld met het verzoek tot actie tegen de agressieve zoetekauwen. Nadat die hun werk hadden gedaan, had het niet lang geduurd voor de vleermuizen ziek werden en hun uitwerpselen een behoorlijke stank begonnen te verspreiden. Gelukkig waren ze na een aantal weken weer helemaal hersteld en was de vieze lucht totaal verdwenen: als ze gezond zijn, ruik je ze totaal niet.

Vleermuizen een beschermde diersoort
Vleermuizen zijn beschermd in Nederland want er zijn er al heel veel overleden aan een schimmelziekte die behoorlijk heeft huisgehouden onder de vleermuizen populatie. Vleermuizen eten enorm veel vervelende en schadelijke insecten en dat is heel nuttig voor de landbouw. Maar die insecten zitten tegenwoordig vol met insecticiden en onkruidverdelgers. Inderdaad dus goed om ze te beschermen. De woningstichting heeft inmiddels ook vleermuizen woonkastjes opgehangen in de buurt. De bedoeling daarvan is dat zij hun intrek hierin nemen. Maar daar schijnen de diertjes zelf heel anders over te denken want op gezette tijden kruipen ze, via openingen onder de dakrand, naar de dieper gelegen delen van de woningen. Meestal is dat heel vroeg in de ochtend, tegen de tijd dat het zonnetje opkomt. Maar soms ook hoor je hen op andere tijden ‘s nachts.

Over enge krassende geluiden en weersvoorspelling
Nou produceert zoiets een heel vreemd krassend geluid met bijbehorend gefladder vanuit de ruimte tussen het dak en het plafond van de kamers. Het is iets waar onwetende kinderen best bang van zouden kunnen worden. Maar het vreemde is dat zoiets niet iedere nacht gebeurd? Die prangende vraag bleef echt wekenlang in mijn hoofd hangen… Tot dat moment van eureka; het viel mij namelijk op dat de vleermuizen alleen dat krassende geluid produceerden, wanneer er een flink koud en nat front op komst was! De verlopen tijd tussen het wegkruipen naar de warmere delen van de woning en de daadwerkelijke aankomst van het slechte weer kan bij onze vleermuizen variëren van 12 tot 48 uur. Wow, wat een weervoorspellers en het wonderlijke is dat ze het nog juister en eerder weten dan het KNMI! Sinds dat ‘weet je weetje’ draai ik mij na het aanhoren van al het gekras en gefladder, nog maar eens heerlijk om. Stormpje in aantocht en zo te horen windkracht 8 tot 9, of misschien toch 10? Wat heerlijk zo’n geweldig weer voorspellingsbureau! Wonderbaarlijk toch, die vleermuizen?

Meer weten over vleermuizen
https://www.vleermuis.net/
‘De vleermuis heeft door het coronavirus een imagoprobleem (en dat is onterecht: ze zijn gelukkig gezond en super snel).’
https://www.vleermuis.net/vleermuis-soorten
https://landschapsbeheerzeeland.nl/veel-gestelde-vragen/wat-moet-ik-doen-met-een-vleermuis-huis
https://www.vleermuis.net/vleermuis-gevonden/inleiding
Voor Zuid Holland: www.vogelklas.nl > info@vogelklas.nl