De kracht van Broccoli

Jaren geleden was er op Nederland 3 een aflevering van “Kleur bekennen” van Martin Simek met voedings- en kankerdeskundige dr. A.J. Houtsmuller en Joop Braakhekke, cuisinier en presentator van een kookprogramma over de relatie tussen voeding en kanker.

(Geschreven door Saskia de Vries.)

broccoli-wikimediafile-thumb

Foto; gemaakt door Graham Burnett (GNU Foto!) op website http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Brocolli.jpg

Het was een zeer indrukwekkend programma waarin Houtsmuller, die door skeptici een kwakzalver wordt genoemd, zijn therapie en voedingsadviezen naar voren bracht en Joop Braakhekke aan de hand van die voedingsadviezen een lekker maaltje op tafel zette.

Die tafel stond overigens midden in een veld met allerlei organisch geteelde groente. Houtsmuller bracht toen al de belangrijkheid van o.a. Broccoli naar voren. Overigens was Houtsmuller al eens eerder op TV te zien in het programma de stoel, een programma over mensen die men paradijsvogels of op zijn minst excentriek kan noemen. Door de sceptici en de starre “wetenschap” werden en worden de theorieën van Houtsmuller weg gehoond. Krijgt hij nu eindelijk erkenning?

In februari 2006 in het nieuws:

Beschadigd DNA gerepareerd door groenten

Bloemkool, broccoli en andere kool soorten kan kanker voorkomen door het dna te repareren. In iedergeval dat maakten wetenschappers het british journal of cancer bekend.

Dat lijkt geweldig nieuws, maar hoogst waarschijnlijk zal ook dit onderzoek weer vergeten worden. Er is namelijk in de afgelopen jaren ontzettend veel onderzoek gedaan en de publicaties verschijnen geregeld in allerlei wetenschappelijke bladen. Ze bereiken in veel gevallen ook de reguliere media en internet.

Voor de duidelijkheid: wij doen hier geen pleidooi voor alternatieve kanker therapie, we willen alleen laten zien dat wetenschappelijk onderzoek dat de afgelopen jaren is gedaan, niet of nauwelijks doordringt bij de bevolking, noch bij de behandelaars.

Een kleine greep uit het onderzoek van de afgelopen jaren, waarbij we ons beperken tot broccoli:

19.08.2002 Broccoli-pil beschermt tegen borstkanker
Volgens wetenschappers is het straks niet ondenkbaar dat er een broccoli-pil komt die vrouwen moet beschermen tegen borstkanker. Amerikaanse onderzoekers uit Chicago hebben een chemische grondstof gefabriceerd die gebaseerd is op een anti-kanker-stof die in de broccoli voorkomt. Bron: BBC News

29-9-2004: Indole-3-carbinol: Stofje uit broccoli bevordert zelfmoord – apoptosis – van borstkankercellen blijkt uit in vitro studie.
Onderzoekers tonen aan in laboratoriumstudies dat een stofje veel voorkomend in broccoli o.a. een bepalende rol speelt in het zelfmoordproces van borstkankercellen.
Lees het volledige artikel hier

19 juli 2004: Tomaat en broccoli bundelen krachten
Het eten van tomaten in combinatie met broccoli is een goede manier om kanker te voorkomen. Dit hebben Amerikaanse wetenschappers verklaard. Het was al bekend dat beide groenten over een stof beschikken die kanker helpt tegen te gaan. Maar de combinatie blijkt nu nog effectiever.
Bron: Planet

3-9-2004: Sulphuraphane – Sulfurofaan een stofje vooral voorkomend in broccoli remt borstkankergroei ook in later stadium, aldus in vitro studie. Lees verder op deze pagina

24 januari 2005: Selenium uit geteelde broccoli op mineraalrijk gemaakte landbouwgrond remt darmkankergroei beter dan gewone broccoli.
Lees het volledige artikel hier* hier

2-11-2005: Broccoli beschermt tegen longkanker
Nieuw onderzoek heeft opnieuw het beschermende effect van broccoli tegen kanker aangetoond.
Niet alleen broccoli maar ook koolsoorten als spitskool en spruitjes bieden, indien iemand over het juiste genenpakket beschikt, bescherming tegen longkanker.
.
Bron: Planet

1-11-2005: Noorderlog: Broccoli smeren tegen kanker
Een smeerseltje van broccolipap beschermt muizen tegen huidkanker, en drie keer per week kool op het menu vermindert de kans op borstkanker.

9-12-2005 Super broccoli, gekweekt met als doel extra glucosurie en sulfonamiden te verkrijgen zorgt voor opmerkelijke verandering in metabolisch proces bij ook patiënten die het GSTM1 gen missen of waarvan dit niet meer functioneert en een bepalende rol speelt in het ontwikkelen van kanker.

Bron: Kanker-actueel Kanker-actueel

Flink lijstje, he? Toch is dit nog maar een greep uit de onderzoeken die de laatste jaren gedaan zijn. Sceptici zullen naar het lijstje kijken en zeggen: ‘voor elk onderzoek voor iets is ook wel een onderzoek te vinden wat het tegendeel bewijst,’ en zullen dus naarstig op zoek gaan. Waarschijnlijk zullen ze nog wel iets kunnen vinden ook. Maar daar gaat het ons niet om, op de website van het NKI/AVL (Nederlands Kanker Instituut / Antonie van Leeuwenhoek) en op de website van het KWF (Koningin Wilhelmina Fonds) staat nog steeds bijna niets over de invloed van voeding op kanker. Het wordt nog steeds als iets alternatiefs gezien, terwijl uit hun eigen wetenschappelijke onderzoekshoek toch keer op keer het tegendeel gepubliceerd wordt.

U kunt hun standpunt integraal lezen op deze pagina:

Dat is het enige dat over voeding op de website van het NKI/AVL staat. Ze gaan in op de door hun gekwalificeerde alternatieve therapieën als Moerman en Houtsmuller (zie hierboven) maar niet op losstaande feiten zoals over broccoli. Dat is misschien ook wat veel gevraagd, dus ik heb het voorlichtingsboekje ‘Voeding bij kanker’ besteld om te kijken of daar wel iets over dit soort zaken in staat. En daar staat heel veel in over wat een kankerpatient moet eten om in goede conditie te blijven maar verder worden geen voedingsmiddelen aan of afgeraden. Misschien om risico’s te vermijden in een vakgebied dat nog niet wetenschappelijk en helder is uitgekristalliseerd?

Misschien dat men nu na de publicaties over broccoli van de afgelopen weken (zie eerste nieuwsbericht) terug komt op de gemaakte uitspraken dat nooit is aangetoond dat beschadigd DNA te repareren is, noch dat het een eenmaal ontstaan kankerproces gunstig kan beïnvloeden. Want het is nu aangetoond dat dat wel degelijk zo is, maar we zullen moeten afwachten of en wanneer dat in de voorlichting van NKI/AVL en de KWF te zien zal zijn.

Mocht je na het lezen van dit alles wat meer broccoli willen eten, maar heb je geen idee hoe je het op een lekker manier kunt klaarmaken; hieronder staan wat recepten.

http://www.iensrecepten.nl/recept/groenten/broccoli/

Update 2009
Onderzoeken naar de invloed van groenten op kanker in het algemeen en van broccoli in het bijzonder zijn niet gestopt. Zoek bijvoorbeeld eens op broccoli op http://www.kanker-actueel.nl of kijk eens naar andere onderzoeken over voeding en kanker. Toch is er 4 jaar later nog niet
veel veranderd. Het NKI (Nederlands kanker instituut) bied nog steeds dezelfde informatie. Hun standpunt is ongewijzigd na al die onderzoeken.

Bronnen:
http://nl.wikipedia.org/wiki/Broccoli
http://www.fonteine.com/broccoli.html

KWF: Voeding bij het ontstaan van Kanker
KWF: Voeding bij kanker
KWF: Gezond eten

Het Dr. Houtsmullerdieet
Het Dr. Houtsmullerdieet
A.J. Houtsmuller

Het Dr. Houtsmullerdieet. Voeding als sterk wapen tegen kanker door Dr. A.J. Houtsmuller en Drs. M.M.A. Lubrecht, uitg. Bohn Stafleu Van Loghum, Houten, 1999, 194 blz

Bron:
Kleur bekennen. RVU