In dit deel; Mellitine in Bijengif tegen kanker, Inheemse stammen zorgen beter voor onze wouden, Plantetende Dino had ook veren, Het leven op aarde ontstond eerder dan gedacht, Zoogdieren ontstonden zo’n 40 miljoenjaar eerder, Resten van enorme dinosaurus ontdekt: compleetste tot nu toe, Oeroude beestjes weer toegevoegd aan levensboom, Plankton in goede conditie gevonden op de ruiten van ruimtestation, Roestbruine kleur op Jupiter ’s maan Europa door bacteriën?, Zwart gat + stuiters = wit gat, Bijna 50 procent van alle exoplaneten draait om dubbelster, Nieuwe aanwijzingen gevonden voor zonnecyclus, Blauwe energie heeft toekomst, Nanodiamantjes gevonden in KT en Clovis grenslagen.
Mellitine in Bijengif tegen kanker
Amerikaanse onderzoekers vertelden dat zij een stofje (Mellitine) hebben ontdekt dat werkzaam is tegen bepaalde vormen van kanker. De wetenschappers deden een onderzoek naar de werking van diverse stoffen in bijen-, slangen- en schorpioengif in de hoop nieuwe geneesmiddelen tegen diverse ziekten te ontdekken. Gedurende hun onderzoek rondom werkzame stoffen in bijengif zagen zij dat een bepaald stofje zich hechtte aan tumorcellen, waardoor de groei van de cellen werd geremd en soms zelfs helemaal werd stil gelegd. Gezonde cellen ondervonden daarbij vrijwel geen vervelende bijwerkingen. Alternatieve wetenschappers beweerden al eerder dat het bijengif heilzaam werkt bij diverse aandoeningen zoals Reuma en in sommige geval zelfs bij MS. De stoffen in bijengif hebben een ontstekingsremmende werking en soms ook een effect op de geleiding van zenuwsignalen in het ruggenmerg. De diverse stofjes in bijengif bevorderen de bloedtoevoer naar het weefsel en hebben een effect op de doorlaatbaarheid en stofwisseling van celmembranen. Daarnaast hebben bepaalde stoffen ook een bloeddruk verlagend effect. Door de ontstekingsremmende werking van sommige stoffen, heeft het gif een gunstig effect op bepaalde vormen van Reuma.
http://www.npowetenschap.nl/nieuws/artikelen/2014/Augustus/Helend-gif.html
http://www.dewerkbij.nl/bijengif.php
http://www.imkersbondabtb.nl/index.php
Inheemse stammen zorgen beter voor onze wouden
Uit een nieuwe studie van World Resources Institute en Right and Resources Initiative (Washington DC) blijkt dat wanneer lokale groeperingen het voor het zeggen hebben, er veel minder ontbossing plaatsvindt, waarbij bossen en wouden goed worden onderhouden. Dit komt doordat de lokale groepen profijt hebben van de vruchten, wortelen, kruiden en geneesmiddelen die zij uit het woud of bos halen. Wanneer de zeggenschap over het gebied bij de buitenstaanders lag, werd veel eerder besloten tot ontbossing met het oog op houtwinning of het rooien van begroeiing voor mijnbouw. De onderzoekers stellen dat – alleen al in Brazilië – met het teruggeven van grond aan lokale bewoners, de uitstoot van CO2 met 12 biljoen ton kan worden teruggedrongen tussen nu en 2050.
In sommige gebieden in Brazilië nam de ontbossing met zo’n 60 procent af, na teruggave van het gebied aan het lokale bestuur. In Guatemala (Maya Biosphere Reserve in de Peten regio) is de ontbossing 20 maal lager dan in het door de overheid bestuurde gebied en in Mexico Yucatan is ontbossing in lokaal bestuurde regio’s zelfs 350 maal lager dan in overheidsgebied. Helaas zijn overheden steeds minder geneigd om de bestuursrechten weer terug te geven aan lokale bewoners. In Indonesië, waar op dit moment veel ontbossing plaatsvind, is nu zelfs maar 1 miljoen van de 42 miljoen hectare bosgrond in handen van de lokale bewoners.
Volgens Jennifer Morgan van World Resources Institute is het daarom belangrijk dat we de nadruk gaan leggen op het recht van die lokale bewoners om hun leefgebied te mogen besturen en te controleren. Het vastleggen en het ondersteunen van die rechten van woud- en bosbewoners is belangrijk. Het creëert een handvat om greep te krijgen op de alsmaar voortgaande stijging van de CO2 uitstoot en de funeste ontbossing. Give forests to local people to preserve them.
http://www.newscientist.com/article/dn25943-give-forests-to-local-people-to-preserve-them.html
Plantetende Dino had ook veren
Wetenschappers hebben sporen van veren gevonden in de fossiele resten van een plant etende dinosaurussoort. Dat sommige vleesetende dino’s veren hadden, wisten we al maar nu blijken dus ook andere soorten veren te hebben gehad. De vogelachtige dino’s onder hen hadden veren die een beetje primitief, borstelig en stoppelig waren. De nieuw ontdekte soort werd door Pascal Godefroit en zijn collega’s van het Koninklijke Belgische Instituut voor Natuurwetenschappen bestudeerd. Hun studiemateriaal bestond uit de resten van zes schedels en honderden andere fossiele resten. De nieuwe soort leefde in het zuidoosten van Siberië rond zo’n 160 miljoenjaar geleden. De dieren waren 1,5 meter lang, hadden een staart en twee kleinere voorpootjes. Hun lichaam was bedekt met drie verschillende soorten veren die er al uitzagen als hedendaagse veren. Ze zochten naar voedsel in waterrijk, drassig gebied. De nieuwe soort heeft de naam; Kulindadromeus Zabaikalicus gekregen.
http://www.newscientist.com/article/dn25945-feathersaurus-planteating-dinos-had-plumage-too.html
Het leven op aarde ontstond eerder dan gedacht
Het leven op aarde ontstond zo’n 60 miljoen jaar eerder dan gedacht, vertellen wetenschappers uit de geologische hoek. De geologen van het Trinity College in Dublin werkten samen met hun collega’s van de Universiteit van Kolkota in India. Zij onderzochten de zogenaamde Keonjhar Paleosol die kwam uit het gebied bij Odisha in India. Hun gezamenlijk gepubliceerde onderzoek toont aan dat, in plaats van 2,96 biljoen jaar geleden, het zuurstof niveau in onze atmosfeer al rond 3,02 biljoen jaar geleden begon met stijgen. Dat konden zij zien aan de manier en de mate van verwering van stoffen in de Paleosol monsters. Voor die tijd bestond de aardse atmosfeer uit methaan, carbon dioxide en een klein beetje zuurstof. Die samenstelling was ongeschikt voor grotere levensvormen. Er waren dus in die periode al levensvormen op aarde die de zuurstof produceerden. En daarmee schoven ze de ouderdom van het leven op aarde terug in de tijd met zo’n 60 miljoen jaar. Life forms appeared at least 60 million years earlier than previously thought.
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140904121245.htm
Zoogdieren ontstonden zo’n 40 miljoenjaar eerder
De paleontologen van het Amerikaanse Natuurhistorische Museum en de Chinese Academie van Wetenschappen hebben onlangs bekend gemaakt dat zij de resten van drie nieuwe eekhoorn-achtige diersoorten bestudeerden en tot de conclusie zijn gekomen dat zoogdieren zo’n 40 miljoen jaar eerder ontstonden dan voorheen aangenomen. Die conclusie baseren zij op de afwijkende vorm van de tandjes van de kleine zoogdieren met de tanden van soortgelijke hedendaagse zoogdieren: zoiets heeft tijd nodig, en aldus moet hun ontstaan ook verder terug in de tijd worden geschoven. De drie nieuwe soorten; Shenshou Lui, Xianshou Linglong en Xianshou Songae leefden 160 miljoenjaar geleden en staan nu geregistreerd onder de naam Euharamiyida. Dankzij hun afwijkende tandjes, kunnen we het ontstaan van de eerste zoogdieren terugschuiven van 176 naar 235 miljoenjaar geleden. Three extinct squirrel-like species discovered: Mammals may have originated much earlier than thought.
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140910132522.htm
Resten van enorme dinosaurus ontdekt; compleetste tot nu toe
In Argentinië vond men tussen 2005 en 2009 al de fossiele resten van een enorme Dinosaurus, maar dat de totale resten van de nu gevonden Dino zo’n 45 procent zouden blijken, hadden de geologen nooit durven dromen. Met gebruikmaking van de zogenaamde spiegelmethode (lichamen zijn symmetrisch, door ontbrekende botten te spiegelen en van kunststof na te maken krijgt men dan een beter beeld van de gevonden soort) kunnen de wetenschappers het skelet nu aanvullen tot zo’n 75 procent en dat is het meest complete skelet van de soort tot nu toe. De resten behoren toe aan Dreadnoughtus Schrani; een Titanosaurus die 66 tot 84 miljoen jaar geleden leefde in de toen beboste gebieden van Zuidelijk Argentinië. Het exemplaar dat ze hebben gevonden moet vele tonnen hebben gewogen en had een lengte van zo’n 26 meter van kop tot staart. Om zijn enorme lichaam van bloed te kunnen voorzien, had de dino mogelijk een soort extra bij-hart, stelden sommige paleontologen (maar zo’n theorie moet natuurlijk eerst door tastbaar bewijs worden bevestigd).
http://www.nature.com/news/earth-shaking-dinosaur-discovered-1.15842
http://phys.org/news/2014-09-unveil-dreadnoughtus-gigantic-exceptionally-sauropod.html
Oeroude beestjes weer toegevoegd aan levensboom
Op de bodem van de diepzee deden diepzeeonderzoekers een bizarre ontdekking: zij ontdekten een levensvorm die verwant is aan soortgelijke fossiele resten, gevonden in heel oude grondlagen. De nieuw ontdekte beestjes lijken nog veel op de gevonden afdrukken uit de Ediacaran periode. De paddenstoelvormige diertjes behoren tot de Cnidaria en dragen de namen; Dendrogramma Enigmatica (de schijf is 11 mm in doorsnee en staat op een steeltje van 8 mm) en Dendrogramma Discoides (17 mm/4,5 mm). De soort werd voor het eerst levend aangetroffen in 1986 door Jean Just en zijn team van het Natural History Museum in Denemarken, toen ze aan het duiken waren in de diepe wateren ten zuidoosten van Australië. Het team nam een tweetal exemplaren mee naar boven, maar de dieren waren al overleden bij aankomst en werden meteen op sterkwater gezet voor nadere bestudering. Tot nu toe was het een probleem om de dieren een plaatsje te geven in het dierenrijk. De enige bekende aanverwante soorten leefden, voor zover zij wisten, in de periode van de Ediacaran Fauna (600 miljoen – 542 miljoenjaar geleden). Al die vroege dieren stierven toen vermoedelijk uit en al de ons bekende diersoorten ontstonden gedurende de Cambrium explosie. Maar de vreemde diepzee paddenstoeltjes blijken zich nu toch stilletjes miljoenen jaren te hebben voortgeplant op de bodem van de oceaan.
http://www.nature.com/news/sea-creatures-add-branch-to-tree-of-life-1.15833
http://www.newscientist.com/article/dn26156-weird-creatures-may-be-relics-from-dawn-of-animal-life.html#.VAne5Pl_tkl
http://en.wikipedia.org/wiki/Ediacara_biota en http://en.wikipedia.org/wiki/Dendrogramma
http://www.australianscience.com.au/science-2/ediacara-a-failed-evolutionary-experiment/
Plankton in goede conditie gevonden op de ruiten van ruimtestation
Russische wetenschappers vertelden dat zij levend zeeplankton hebben aangetroffen op de ruiten van het ISS ruimtestation dat in een baan om de aarde cirkelt. De superkleine zeediertjes doen een dutje maar maken het verder prima. Het ruimtestation hangt in de buitenste laag van de aardse atmosfeer en aldus stellen zij dat het plankton zeker van aardse herkomst is. De wetenschappers vermoeden dat de plant/diertjes met opwervelende luchtstromingen vanaf het zeeoppervlak, de ruimte in zijn gereisd en vervolgens op de ramen van het station terecht kwamen. Doordat de levensomstandigheden in die buitenste laag van onze atmosfeer nogal bar en boos zijn, zijn de diertjes maar in hun energie reserveringsmodus gegaan en doen zij nu een ‘dutje’. Russian official claims plankton was found clinging to ISS windows? http://www.csmonitor.com/Science/2014/0821/Is-there-really-plankton-clinging-to-the-outside-of-the-space-station
Roestbruine kleur op Jupiter ’s maan Europa door bacteriën?
Onderzoeker en astrofysicus Brad Dalton van de NASA vertelde dat de roestbruine kleur op maan Europa wel eens kan worden veroorzaakt door bacteriën. Gedurende de diverse proeven zagen ze hier op aarde, dezelfde roestkleur ontstaan door bacteriën zoals Deinnococcus Radiodurans en Sulfolobus Shibatae in bepaalde bodemmengsels. De beide bacteriën leven in en om de hete bronnen van het Yellowstone park in Amerika en behoren tot de zogenaamde extremofielen onder de bacteriën. Die bacteriën op de maan van Jupiter profiteren mogelijk van een lopend proces dat een beetje op de aardse plaattektoniek lijkt. Door verplaatsing van de ijsplaten (door getijdenwerking), botsen de ijsplaten tegen elkaar op en worden delen van het ijs naar boven en naar beneden gedrukt, terwijl op andere plaatsen scheuren in het ijs ontstaan. Hierdoor dringt het water, met daarin de bacteriën, naar boven. Terwijl de stoffen die neerdwarrelen in de vorm van ruimtestof op het ijs via dit proces weer in het water belanden. De onderzoeker vertelt dat er dus mogelijk een soort van voedselkringloop is, waarop de bacteriën die de roestbruine kleur veroorzaken, in het oceaanwater kunnen gedijen. Door waterfonteinen die zo nu en dan door de scheuren in het ijs opspuiten, komen de kleine diertjes op het ijs terecht en veroorzaken ze (helaas in dode toestand) de roestbruine kleur. Bacterial explanation for Europa’s rosy glow.
http://www.newscientist.com/article/dn1647#.VAA-sfl_tkk
http://www.newscientist.com/article/dn26166-europas-icy-plate-tectonics-may-support-life.html#.VBGEt_l_tkk
http://www.astroblogs.nl/2014/09/08/jupitermaan-europa-lijkt-geologisch-gezien-op-de-aarde/
Zwart gat + stuiters = wit gat
Is ons knikkerspelletje met potje, knikkers en stuiters eigenlijk een natuurkundig principe? Dat vroegen diverse wetenschappers zich af want zij stellen zich voor dat zwarte gaten wel eens zouden kunnen veranderen in witte gaten door de quantumstuiters in de donkere put. Volgens hun theorie verandert een zwart gat ooit in een wit gat; het tegenovergestelde van een zwart gat. Dat effect kan zich voordoen doordat de massa in het zwarte gat geen geheel vormt, maar is opgebouwd uit granulen of kwantumdelen met aaneengesloten gravitatiegolven of kwantumlussen. Wanneer die aan het stuiteren slaan is de ruimte toch echt te klein geworden en breken ze door de zogenaamde ‘horizon’ van het zwarte gat? Wanneer dit principe inderdaad op waarheid berust, kan het universum weleens veel ouder zijn dan we ooit voor mogelijk hielden. Toch nog een Big Bang in ons kosmische model? Ja, maar wellicht ergens in een veel verder verleden.
http://www.astroblogs.nl/2014/07/22/kwantumstuiters-kunnen-zwarte-gaten-veranderen-in-witte-gaten
http://www.nature.com/news/quantum-bounce-could-make-black-holes-explode-1.15573
Bijna 50 procent van alle exoplaneten draait om dubbelster
Volgens een aardig percentage mensen zijn sciencefictions niet helemaal realistisch en hebben ze er daarom een hekel aan. Maar astronomen vertelden onlangs dat bijna de helft van de exoplaneten (planeten buiten ons zonnestelsel) mogelijk in een dubbelsterren systeem hun baantje draait. Stel je toch eens voor: er staan twee zonnen aan je hemel! Dat deden de producenten van Star Wars en zij gaven de planeet Tatooine van Luke Skywalker daarom twee gave zonnen. Inderdaad dus mogelijk volgens de diverse astronomen. Maar of er inderdaad ook leven is op zo’n planeet? Dat kunnen zij ons nog niet vertellen, wel speculeren zij dat eventuele bewoners van zo’n planeet in zo’n tweeling zonnesysteem er mogelijk geen nadelen van hoeven te ondervinden, want menig exoplaneet draait toch een stabiel baantje om één van zijn twee zonnen. Maar heb je dan nog wel een dag en nacht ritme, zo met die twee zonnen? Dat antwoord is afhankelijk van de planeetafstand tot de beide zonnen en de snelheid waarmee om één of beide sterren en om eigen as wordt gedraaid. NOAO: Half of all Exoplanet Host Stars are Binaries.
http://www.noao.edu/news/2014/pr1406.php
http://www.astroblogs.nl/2014/09/04/bijna-de-helft-van-alle-planeten-draaien-om-dubbelsterren/
Nieuwe aanwijzingen gevonden voor zonnecyclus
Die zon van ons is toch nog een beetje raadselachtig; zo heeft ze soms zonnevlekken en dan is ze weer voor een aardige periode helemaal gladjes en stil. Astronomen stellen dat ze zeker onderhevig is aan bepaalde cycli die variëren tussen de 11 en zo’n 14 jaar. Volgens sommige wetenschappers bestaan er ook nog periodes of cycli die zelfs een mini-ijstijd kunnen veroorzaken, zoals te bekijken is op sommige de schilderijen van historische schilders (Maunder Minimum; een korte periode met zeer koude winters maar waarin de zomers wel normaal schijnen te zijn. Sommige wetenschappers menen dat de oorzaak daarvoor wel eens zou kunnen liggen in de gerichtheid en sterkte van het magnetische veld van de zon). De diverse sterrenkundigen zoomden daarom hun grote telescopen in op de oplichtende vlammen en donkere vlekken op de zon en maakten er prachtige timelaps filmpjes van. Door die gegevens te bestuderen kwamen zij aan nieuwe informatie die ons zeker van nut kan zijn bij het analyseren en voorspellen van het weer op langere termijn. Brightpoints’: New clues to determining the solarcycle.
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/09/140903104743.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Maunder_Minimum
Blauwe energie heeft toekomst
Onderzoekers zijn bezig met de ontwikkeling van een vorm van energie opwekking met behulp van een soort Osmose. Het proces wordt Pressure Retarded Osmosis of PRO genoemd. De onderzoekers vertellen dat je dat het beste kunt doen met pekel en afvalwater. Hoe hoger het zoutgehalte hoe meer energie je er mee kunt opwekken. De energie opwekkings- methode maakt gebruik van een speciaal membraan, gevuld met zout. Dat zout trekt het zoete water aan en gedurende een chemisch proces wat lijkt op de energieopwekking in een batterij, wordt er dus energie opgewekt. Zij noemen de nieuwe vorm van energie opwekking nu Blauwe energie, want de Groene (zonnepanelen en windmolens) en Witte energie (waterkracht centrales) en Grijze energie (olie, gas of kolen of kernenergie) hadden we al. Het is nog even wachten, maar dan kunnen we wellicht in plaats van benzine, diesel of gas, gewoon schoon water tanken bij de pomp?
http://groenecourant.nl/wetenschap/mit-onderzoekers-pekel-en-afvalwater-beter-dan-zoet-en-zout-water-voor-blauwe-energie/
Nanodiamantjes gevonden in KT grens en Clovis grenslagen
Het is al een beetje oud en eigenlijk wat weggeschoven nieuws, want er moest nog heel wat onderzoek naar worden gedaan. Maar geologische wetenschappers weten het nu zeker; in het zwarte laagje op de Krijt-
Tertiair grens in de grond zitten heel kleine diamant fragmentjes die van een meteoriet inslag afkomstig zijn. Ook op de zogenaamde Clovis grens in Noord Amerika zijn die kleine micro fragmentjes te vinden. James Kennett van het Departement van Aardewetenschappen van Santa Barbara (US) werkte samen met onderzoekers van 21 universiteiten uit 8 landen. Gezamenlijk onderzochten ze 32 vindplaatsen in 11 landen; van Amerika, tot in Europa en het Midden Oosten. De wetenschappers vertellen dat je die superkleine diamantstukjes eigenlijk overal op aarde wel kunt vinden, als je maar in de juiste lagen in de grond zoekt. Wat de Clovis grens betreft; het was dus ook mogelijk een inslaande meteoriet die de ondergang van de zogenaamde Megafauna en de Clovismensen in het gebied van Noord-Amerika veroorzaakte. Zo’n 12.800 jaar geleden – aan het einde van de Pleistocene periode – stierven heel wat dieren plotseling uit; reuzenluiaards, enorme oer rendieren, mastodonten, sabeltandtijgers en holenberen. De Clovismensen in de regio overleefden de barre tijd die daarop volgde ook blijkbaar niet; hun stenen speerpunten en andere gebruiksvoorwerpen worden in jongere grondlagen niet meer gevonden. Nanodiamonds are forever: Did comet collision leave layer of nanodiamonds across Earth?
http://www.sciencedaily.com/releases/2014/08/140827163443.htm