Breaking News: verborgen ruimte gevonden in pyramide

Wetenschappers hebben de grote piramide van Khufu met een Muon scan in kaart gebracht en vonden een ruimte van zo’n 30 meter lang en een doorsnede van 8 m. De nieuw ontdekte ruimte bevindt zich boven de Grand Gallery (50 tot 70 m boven grond niveau) en heeft dezelfde dwarsdoorsnede als de Grote Galerij. De ruimte is nog niet betreden, de plannen daartoe worden nog besproken. De wetenschappers vertelden dat er zich wel objecten in kunnen bevinden, dat is niet te zien met zo’n scan. Waarvoor de Grand Gallery diende is nog onbekend, maar mogelijk had hij te maken met de bouwwijze van de piramide.

Over het oorspronkelijk doel van de piramide en het tijdstip van de bouw wordt nog steeds gespeculeerd. Volgens sommige onderzoekers die zich baseerden op oude verhalen, dateert de piramide uit de periode van voor de ‘grote vloed’* en had hij te maken met het opwekken van energie door middel van waterkracht.

Youtube: Scan Pyramids 2017, ook te zien in link Los Angeles Times, onderaan.

Die periode wordt ingeschat rond het aflopen van de laatste grote ijstijd. In die periode liep de Nijl pal langs de piramiden en was de bron onder de piramide gevuld met water uit de Nijl. Dit vertelden Egyptische onderzoekers naar aanleiding van de diverse – bij opgravingen – gevonden kaden met los- en laaddokken en bijbehorende traptreden naar het toenmalige Nijlwater niveau. In de grote piramide zijn nooit resten van mummies gevonden en serieuze inscripties ontbreken geheel. Volgens de vertellingen stond het water door die overstroming tot aan die rand van de top van de middelste piramide waar zich nu nog de kalkstenen dekplaten bevinden.

Voetnoot
*Bron: Griekse verhalen>> de inhoud van het grote Triton meer in Afrika (Niger?) stroomde gedurende een zware aardbeving over oud Egyptisch grondgebied en liet een er een flinke laag zand achter. Deze gebeurtenis deed zich voor bij de geboorte van godin Athene. Het Labyrinth van Hawara ging evenzo hierbij verloren, maar dat bouwwerk hebben wetenschappers inmiddels alweer gevonden: het ligt in een dal nabij Krokodillenpolis en er stroomt thans een riviertje doorheen!

Linken

Lake Triton, Niger(?), Lakeside Cemeteries in the Sahara: 5000 Years of Holocene Population and Environmental Change.
http://journals.plos.org/plosone/article/file?id=10.1371/journal.pone.0002995&type=printable
Artikel met filmpje over de wetenschappers en hun scanmethode van de Los Angeles Times, Science Now (Mooi!)
http://www.latimes.com/science/sciencenow/la-sci-egypt-pyramid-giza-20171102-htmlstory.html
Lost ancient High Tech artifacts in the Cairo Museum (Brian Foerster

Faiyum or Crocodilopolis
https://en.wikipedia.org/wiki/Faiyum#Ancient_history
https://en.wikipedia.org/wiki/Wadi_El_Hitan