Onderzoek op Zuidpool: veranderende samenhang van water door zonsverduistering?

Donderdagavond 15-2-2018 werd er op Antarctica een onderzoek gedaan door Elmar C. Fuchs, programmaleider van het water/research instituut Wetsus in Leeuwarden. Het onderzoek betrof: ´Elektromagnetische straling bereikt tijdens een maansverduistering mogelijk (afgebogen) het aardoppervlak en beïnvloedt de vloeistofeigenschappen van water´.

Dit onderzoek (in het Dirck Gerritsz lab op de zuidpool) diende om aanwijzingen te kunnen vinden omtrent de veranderende samenhang van water gedurende of na zonsverduisteringen of eclipsen. Fuchs bestudeert al een tijd de merkwaardige relatie tussen watereigenschappen en zons- en maansverduisteringen. Dit fenomeen begon hij te onderzoeken nadat hij in antieke logboeken diverse notities daarover had gevonden. Bekend zijn ook uitspraken van boeren dat je bijvoorbeeld geen uitjes moet ‘leggen’ of poten net voor een volle maan, omdat ze anders ‘de grond uitlopen’ en je dus moet wachten op de afnemende maan.

En wat te denken van de notities van alchemisten: zij vertelden dat verzadigde oplossingen die je laat indampen (zodat ze kristallen vormen), gedurende de diverse maanfasen totaal andere kristalstructuren te zien gaven. Wellicht net zoiets als dat het snel laten bevriezen van warm water, een andere kristalvorm geeft dan langzaam afgekoeld en daarna bevroren water. Maar ook die vormen zijn weer afhankelijk van de maanstand volgens die oude wijsneuzen.

Bij eerdere metingen gedurende een zonsverduistering in 2015 constateerde Fuchs dat de oppervlakte spanning van het water in zijn reageerbuis steeg. De herhaalde meting op Réunion in en Chili gedurende eclipsen aldaar, bevestigden dit nogmaals. Het gebeuren had niets te maken met temperatuur of luchtdruk, maar waar komt het dan wel door?

Bij de NASA namen ze dit fenomeen ook waar bij de totale zonsverduistering in de VS. ‘Het is bizar, maar data is data.’ verklaarde Fuchs. Die donderdag is vooral gekeken (gemeten) of de stijgende oppervlakte spanning te maken heeft met de tijdelijke afscherming van de zonnewind door de maan.
Die zonnewind bestaat uit geladen (positieve en soms ook negatieve) deeltjes die door het magneetveld van de aarde worden ingevangen. Hoog in de atmosfeer veroorzaken zij dan het Poollicht of Aurora.
Maar het is natuurlijk mogelijk dat een andere opgewekte elektromagnetische straling vervolgens de vloeistofeigenschappen van water beïnvloed.

De waterfysicus liet in het verleden al een aantal experimenten zien: Zo zette hij twee volle bekerglazen, gevuld met water onder hoogspanning (niet thuis uitproberen want heel gevaarlijk!) en liet hij zien hoe het water vervolgens een brug vormde tussen de twee bekers. Die brug kan -bij het vergroten van de ruimte tussen die twee waterbekers- wel twee centimeter lang worden. Samen met directeur prof. Huib Bakker (Amolf-laboratorium, Amsterdam) publiceerde hij al de lasermetingen van die opgewekte waterbrug.

‘Water is een van de vreemdste stoffen in dit universum: we weten er nog maar heel weinig over’ vertelde hij al aan de pers. De Engelsen (van het Dirck Gerritsz lab) vertelden: ‘Because the causes and effects of climate change are extraordinarily complex, assembling all the pieces of the climate change jigsaw is a huge challenge. By conducting world-class science in the Antarctic, British Antarctic Survey BAS is making a significant contribution to meeting this challenge.’

Erg interessant is de Ted Talk van Dr. Gerard Pollack ivm met de vierde fase van water in de onderstaande Youtube TEDtalk.

The Fourth Phase of Water: Dr. Gerald Pollack at TEDxGuelphU
Dr. Gerard Pollack (University of Washington – Bioengineering) over de 4e fase van water: EZ water en infra rood licht.

(De proef met de twee bekers is ook te zien op de onderstaande YouTube: What we know is a drop)
The Mystery of Water – What we know is a drop
De proef met de 2 bekers water onder hoog voltage

Over de vorming van kristallen, een heerlijke gouwe oude hieronder:
Physics: Crystals 1958 Alan Holden – Bell Laboratories – PSSC Physical Science Study Committee

Wij zijn erg benieuwd naar de uitkomst van die metingen op de Zuidpool!

Bronnen:
Waarom reageert water zo eigenaardig op een bijna volledige zonsverduistering? Curieus Nederlands experiment op de Zuidpool
https://www.volkskrant.nl/wetenschap/waarom-reageert-water-zo-eigenaardig-op-een-bijna-volledige-zonsverduistering~a4569697/
Water onder invloed van een zonsverduistering
https://www.nwo.nl/actueel/nieuws/2018/02/water-onder-invloed-van-een-zonsverduistering.html