RFID, Verichip

Zo begon op 18 mei 2004 een nieuwsbericht; “Vaste discogangers krijgen onderhuidse chip Uitgaanscentrum Baja Beach Club gaat bij zijn vaste bezoekers in Barcelona onder de huid een chip plaatsen. De chip kan door een dokter ter plekke pijnloos onder de huid gebracht worden. Met de chip worden alle betalingen, zoals entreegeld en drankjes,automatisch afgerekend”.

chip

Het was het zoveelste bericht over deze chip die sluipenderwijs steeds meer en meer doordringt in onze  maatschappij en onder onze huid… Is verichip en de bijbehorende technologie nou een controle-instrument voor Big Brother of is het slechts een gadget uit de categorie “het gemak dient de mens”? In dit dossier leggen we de chip, de technologie en de voor- en tegenstanders onder onze “scanner”. Want als het gemak de mens moet dienen dan werkt Dossier X daar graag aan mee en heeft u hier een brok hapklare bovenhuidse informatie zodat u zelf  een mening kunt vormen.

Terug naar de bron:

Het bedrijf Applied Digital Solutions ontwikkelde de VeriChip(tm), een Geminiaturizeerde, Implanteerbare Identificatie Technologie met Meervoudige Medische, Veiligheids- en Noodgeval Toepassingen. Kortom Applied Digital Solutions – VeriChip(tm) Technology. Een uitgebreidere beschrijving is opgenomen in het toegekende patent:
UNITED STATES PATENT 5,629,678

Persoonlijk volg- en terugvindsysteem:

Het apparaat om mensen te volgen en terug te vinden gebruikt een implanteerbare zendontvanger met ingebouwde energievoorziening en aandrijvingssysteem dat de eenheid toestaat om geïmplanteerd te worden en jarenlang functioneel te blijven zonder onderhoud. De geïmplanteerde zender kan met afstandsbediening worden aangedreven, of door de persoon die hem geïmplanteerdkreeg. De energie voor de afstandsbediening  wordt elektromechanisch geproduceerd door beweging van de lichaamsspieren. Het apparaat is klein genoeg om bij een kind te worden ingebracht, wat gebruik als bescherming tegen ontvoering vergemakkelijkt, en heeft een transmissiewaaier die het ook geschikt maakt voor sportieve activiteiten in de wildernis. Een nieuwe biologische controlefunctie maakt dat het apparaat ook gebruikt kanworden om dringende medische informatie te verschaffen in het geval van een hartaanval of een gelijkaardige medische noodsituatie.  Een nieuwe gevoels-feedback functie staat de persoon bij wie het is aangebracht toe om het apparaat met zekerheid te controleren en aan te zetten.

Ingediend: 10 januari 1995
Toegekend: 13 mei 1997

Uitvinders: Gargano; Paul A. (154 Clifton St., Belmont, MA 02178); Gilmore; David H. (Cayman Kai, KY); Pace;  Frank A. (Ballston Spa, NY); Weinstein; Lee (Somerville, MA)

Stop even, waar gaat het hier nou eigenlijk over?

We hebben het over een chip ter grootte van een rijstkorreltje, die RFID Technologie bevat. Radio frequency identification (RFID) is een methode om van afstand informatie op te slaan en te lezen van  zogenaamde RFID “tags” die op of in objecten zitten. Deze tags kunnen “actief” of “passief” zijn. Actieve RFID tags lopen meestal op batterijen en kunnen worden gelezen en geschreven met een “remote transceiver” die  een met een antenne radiogolven zendt en ontvangt. Passieve RFID tags zenden een antwoord door het omzetten van de energie van de radiogolven. Deze kunnen alleen worden gelezen en hebben een kleiner  geheugen. Dit geheugen wordt meestal gebruikt om een uniek willekeurig identificatienummer op te slaan. Inmiddels (2004) kan de chip ook aanvullende informatie bevatten en een GPS module voor locatiebepaling. (in een volgend deel gaan we dieper in op de techniek.)

Het bedrijf Applied Digital Solutions brengt dus een RFID-chip speciaal voor mensen op de markt. In Nederland is de RFID-chip al massaal in gebruik ter
identificatie van grote en kleine huisdieren. Miljoenen koeien kregen de chip in hun gele oormerk, evenals veel katten en honden.

De marketing voor de “mensen-chip” begon na 2002, met de WTC-aanslagen nog vers in het geheugen.De bedoeling was “terrorisme tegen te gaan”. Mensen zouden eigenlijk allemaal zo’n chip moeten hebben, aldus Applied Digital. Ook richt het bedrijf zich op medische toepassingen. De chip kon destijds 128 bits, oftewel 17 tekens  bevatten.De informatie op deze chip verwijst vervolgens naar een bepaald dossier. Applied Digital wilde om te beginnen in Zuid-Amerika groeien. Het bedrijf sloot in Mexico, Colombia, Venezuela en een  aantal andere Zuid-Amerikaanse landen overeenkomsten met beveiligingsbedrijven, zo stond althans in aankondigingen. Een van die bedrijven is Metro Risk Management Group, een wereldwijd opererende organisatie die in 1998 werd opgericht door ex-overheidspersoneel van CIA en FBI. Deze onderneming is gespecialiseerd in bedrijfsrecherche en bedrijfsbeveiliging. In Colombia is het Metro Risk Management die ontvoeringen oplost voor bedrijven en welgestelden.Over Applied Digital Solutions en Scott R. Silverman. Het bedrijf zag het levenslicht in 1993 en het hield zich in in de hoogtijdagen van de dot.com hype bezig met het opkopen van obscure IT-bedrijfjes. De diepere betekenis daarachter is nog altijd onduidelijk.Uiteindelijk bevond Applied Digital Solutions zich op de rand van faillissement. De grootste schuldeiser was IBM met 95 miljoen dollar.

De baas van Applied Digital Solutions Scott R. Silverman begon een rechtszaak met als insteek dat IBM bezig was met het opzetten van een zogenaamde sterfhuisconstructie (een manier waarbij een investeerder de vordering terug eist om zodoende het bedrijf en de patenten in handen te krijgen). Scott R. SIlverman had kennelijk een punt en uiteindelijk schikten Applied Digital Solutions en IBM. Men maakte afspraken waarbij de schuld werd teruggebracht naar 30 miljoen dollar. Vanaf dat moment ging het zakelijk gezien goed met Applied Digital Solutions. Applied Digital Solutions kent voornamelijk institutionele beleggers en de koers per aandeel is momenteel in US dollars 2.02.

CEO Scott R. Silverman, 39 jaar oud.
Villanova University 1988.
University of Pennsylvania 1985.

Hij begon zijn carriere als advocaat met als specialisme commerciele processen en communicatiewetten bij advocatenkantoor Cooper Perskie in Atlantic City, New Jersey en Philadelphia, Pennsylvania. Uiteindelijk startte hij vanaf september 1999 tot maart 2002 een privé Investeringsbank op. Aansluitend hierop is hij tot op heden werkzaam voor Applied Digital Solutions als CEO (en dit jaar –2004- beslissen de aandeelhouders of hij aan mag blijven).

Zijn jaarsalaris bedraagt in US Dollars: 190,170,00. En hij heeft een optiepakket ter waarde van 252.200,00 Op dit moment kent de Verichip maar één officiele distributeur in Europa:

Spanje
Madrid Conferencing & Business Center
Edifico Encina Parque Norte
Serrano Galvache, 56
Madrid, Spain 28033
212-431-8660 (NY)
Spain@metroriskmg.com

De overige 6 distributeurs buiten de USA zitten allemaal in Zuid- en Midden-Amerika. Opvallend hierbij is dat, met uitzondering van Mexico, deze distributeurs allemaal verbonden zijn aan de eerder genoemde Metro Risk Management Group. In Mexico is Solusat verantwoordelijk.

2002 Media offensief.

In 2002 begon Applied Digital Solutions hun nationale grootschalige media-debuut. De nationale zender NBC liet live beelden zien van een familie in Florida die gechipped werd. Dit alles onder het motto dat deze chips ontelbare levens zou redden.Ziekenhuizen en ambulancepersoneel zouden dankzij deze chip gelijk op de hoogte zijn van de medische wetenswaardigheden
van de drager. Een woordvoerder van Applied Digtial Solutions verklaarde trots dat er al 12 ziekenhuizen akkoord waren gegaan met het Verichip systeem. Dit bleek later iets te optimistisch te zijn en Scott R. Silverman moest publiekelijk toegeven dat de ziekenhuizen  slechts geïnteresseerd waren geweest in het systeem. Het systeem is nooit aangekocht.

De makers van Our-street.com vroegen zich in 2002 af hoe goedbedoelend Applied Digital Solutions nou eigenlijk is. Ze bedachten een plan dat resulteerde in de Verichip Letters. De makers van Our-street gaven zich uit voor een tussenhandelaar die in opdracht van een Afrikaanse overheid interesse toonde. In de correspondentie laat de handelaar zich ontvallen dat het de bedoeling is dat HIV geinfecteerden en gevangenen gemerkt moeten worden alsmede “al die zaken die door de overheid als veiligheidsrisico worden gezien”. Applied Digital Solutions had met dit doel hier geen enkele moeite mee en “is looking forward to do business”. Verichip komt naar je toe deze zomer!

Goed, even terug naar het nieuwsbericht van 18 mei. Onwillekeurig bekroop ons daarbij het gevoel dat Nederland wel eens snel kon volgen in de promotiecampagne van de verichip. En jawel hoor, nog geen twee dagen later een eerste bericht in het late nieuws van RTL 4: “De Baja Beach Club in Rotterdam gaat vaste klanten voorzien van een onderhuidse chip.” De landelijke kranten volgden snel met dit nieuws.

Reden genoeg voor DossierX om wat meer informatie en achtergronden te gaan verzamelen. Wordt vervolgd…

Frank & Frank

Bronnen:

Feeling chipper

Digital angel