Bizarre eigenschappen van ogenschijnlijk gewone voorwerpen

Het is raar maar waar: eigenlijk weten we maar weinig over ogenschijnlijk gewone en alledaagse voorwerpen. Want stel je toch eens voor: er zijn door professoren al hele studies verricht naar de bizarre eigenschappen van bijvoorbeeld een simpele telefoonhoorn en ronddraaiende munten of schijven op een glad oppervlak. Zelfs naar het vreemde gedrag van vleugelmoeren aan boord van de space shuttle in de ruimte… zo bizar!

Rattlebacks
Een van de wetenschappers werd opmerkzaam gemaakt voor voor het vreemde gedrag van een telefoonhoorn door een telecom medewerker die er al uren mee had zitten spelen in zijn vrije tijd.
‘U heeft er al uren mee zitten spelen? Maar wat is er dan mee, of wat is er voor leuks aan?’
‘Nou, professor, kunt u mij vertellen waarom die hoorn, nadat ik hem naar rechts draai, uiteindelijk stopt met draaien maar -echt zonder dat ik hem aanraak- ineens spontaan een paar rondjes naar links gaat draaien?’ Daar wist de prof niet echt direct het antwoord op. Natuurlijk werd het antwoord op de vraag wel gevonden; het komt door de vorm van het object en -ook niet onbelangrijk- de ongelijke gewichtsverdeling, waardoor behoud van energie wordt veroorzaakt. Kijk en verwonder je over de onbekende eigenschappen van alledaagse, ogenschijnlijk duffe objecten!

The unknown properties of common household things
Telefoonhoorn & Rattleback

Eulers’s disk
En wat te denken van een munt of schijf die je laat tollen op een spiegel… Nog zoiets bizars. Het object lijkt dan niet te willen stoppen met tollen en produceert daarbij ook nog een vreemd geluid, dat hoger in frequentie wordt naarmate de beweging toeneemt bij het afnemen van de hellingshoek van een van de vlakken of zijden tot de spiegel. Een schijf die dan ook nog beplakt is met een glimmend schitterpapier levert dan wel heel veel speelplezier op! Ook heel leuk voor je spreekbeurt in de klas, of voor je wiskunde project. Voor iedereen die het fijne ervan wil weten, zochten we de wiskunde achter het vreemde fenomeen op, te bekijken op; The Maths of Spinning Coins and Euler’s Disk (te vinden op YouTube).

Euler’s disk

Vleugelmoer in de ruimte
Nog zo’n vreemd geval en zo vertelt iemand in het filmpje: jarenlang TopSecret gehouden, hoezo dan? Blijkbaar omdat de wetenschap er nog niet helemaal uit was hoe zoiets kon gebeuren. Ja, dan komen de mogelijke patenten om de hoek kijken… Patenten is geld, maar leren we dan nog wel op de universiteiten wat we moeten leren? Of leren we nog maar een klein stukje daarvan en horen, lezen, leren we de rest niet meer?

The Bizarre Behavior of Rotating Bodies, Explained
‘The Dzhanibekov Effect or Tennis Racket Theorem’

We zagen voorheen al tollen die zichzelf spontaan onderste boven kunnen flippen, houten gekromde vlakken die weer naar je terug keren als je ze wegwerpt (boemerang), maar er bestaan nog veel meer van die vreemde objecten en ontdek je nog zo’n alledaags raar ding, tip je ons dan even?

(Door administrator)