In dit deel; Resten van Neanderthalers gevonden in Griekse grot, Fossiele resten gevonden van vroege Placodont in Winterswijk, Enorme vogelspin ontdekt op Sri Lanka, Welles-nietes discussie in de DNA wereld, Vreemde vierhoekige structuren nu ook ontdekt in menselijk DNA, Chinese wetenschappers deden een meting; Einsteins ‘Spooky action at a distance’ 10.000 maal sneller dan het licht.
Illustratie; samengestelde foto van bestanden van Wikipedia en de redactie.
Resten van Neanderthalers gevonden in Griekse grot
In de Kalamakia grot op het Mani schiereiland in Griekenland zijn de resten gevonden van diverse Neanderthalers. Paleontoloog Katerina Harvati van de Universiteit van Tubingen, Duitsland bracht LiveScience hiervan op de hoogte. Ze vertelde dat in de 20 meter diepe grot de resten van zo’n 14 individuen zijn gevonden en dat de resten van zowel ouderen als kinderen zijn. Naast de fossiele botresten vond men ook diverse gereedschappen zoals stenen schrapers en mesjes, schelpen en kwarts werktuigen. De grondlagen in de grot dateren tussen de 39.000 en 100.000 jaar geleden en het is mogelijk dat rond het tijdstip dat er daar Neanderthalers leefden, er ook moderne mensen woonden in het gebied. In de nabijgelegen grot bij Lakonis vond men ook al diverse werktuigen en een tand van een moderne mens uit ongeveer die zelfde periode. Lakonis ligt op een route die moderne mensen uit Afrika gebruikten op hun tocht naar noordelijke delen van Europa. Hoe oud de resten van de nu gevonden Neanderthalers zijn weet men nog niet precies, maar mogelijk leefden ze in het gebied gedurende het midden van de vroege-steentijd. In die periode heerste er in Europa een strenge IJstijd maar in het gebied rond het Mani Schiereiland was het klimaat mild. In het gebied leefden o.a. herten, beren, wezels, vossen, wolven, olifanten, konijnen, schilpadden en roofvogels.
In de Italiaanse grot Riparo die Mezzena in de Mont Lessini regio* (het noorden van Italië) vond men al de menselijk resten van een mogelijke Hybride Neanderthaler/moderne mens. Silvana Condemi (Antropoloog en CNRS onderzoeksleider aan de Universiteit van Marseille) vertelde aan DiscoveryNews dat de gevonden resten van een onderkaak waren onderzocht op het DNA. De DNA-studie bevestigde het vermoeden van de onderzoekers; volgens de wetenschappers was de moeder een Neanderthaler en de vader een moderne mens. De resten van het overgangstype dateren uit de periode van 40000-30000 jaar geleden. (*Bron; Quasi-mundo, 28 mrt 2013; Remains of human-neanderthaler hybrid in Italy.) en (Bron; Trove of Neanderthal fossils found in Greek cave)
http://www.livescience.com/28326-neanderthal-remains-found.html
Fossiele resten gevonden van vroege Placondont; Palatodonta Bleekeri (Placodont Winterswijk)
In een 246 miljoen jaar oude sedimentlaag in de Winterswijkse steengroeve hebben onderzoekers de fossiele resten van een vroege Placodont gevonden. Placodonten behoren tot een prehistorische groep zee-reptielen die al op een vroeg tijdstip in zeeën en oceanen rondzwom. Te midden van de fossiele resten (het betreft hier een jong exemplaar) vond men een 2 centimeter lang schedeltje dat in buitengewoon goede en complete staat verkeerde. Gedurende het onderzoek viel het de wetenschappers op dat in de bovenkaak van het schedeltje een dubbele rij puntige tandjes zit. Die dubbele rij tanden is kenmerkend voor Placodonten, maar bij de latere soort zijn de tanden afgeplat tot een bolvorm waarmee bijvoorbeeld oesters, krabben en kreeften konden worden gekraakt en verorberd. De nu gevonden oudere soort – Palatodonta Bleekeri – was blijkbaar gespecialiseerd in het vangen van zachtere prooien zoals visjes, kreeftjes en inktvis.
Het onderzoeksteam – bestaande uit Zwitserse en Duitse wetenschappers onder leiding van Torsten Scheyer (paleontoloog aan de Universiteit van Zurich) – meent dat het gevonden Nederlandse exemplaar het oudste is van de soort die tot nu toe is gevonden. Placodonten zwommen 50 miljoen jaar lang rond in de Tethys Oceaan die tussen het huidige Europa en China in lag. In de loop van de tijd veranderden hun tanden van puntig conisch tot bolvormig en veranderde tegelijkertijd hun eetgedrag van zachte prooi naar overwegend schaaldieren. De Winterswijkse steengroeve stond al bekend om de vele pootafdrukken van vroege Sauriërs zoals de Nothosaurus en andere vroege soorten. (Bron: Early Prehistoric Marine Reptiles: Evidence of a Placodont That Originated in Europe)
http://www.sciencedaily.com/releases/2013/03/130327132433.htm
http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2672/Wetenschap Gezondheid/article/detail/3416732/2013/03/28/Amateurpaleontoloog-vindt-missing-link-in-Winterswijk.dhtml
Enorme Vogelspin soort ontdekt op Sri Lanka: Pokies
Op het eiland Sri Lanka hebben wetenschappers een nieuwe grote Vogelspinnen soort ontdekt. De enorme spin leeft in bomen en kan wel 20 centimeter groot worden. Het eerste exemplaar werd in 2009 ontdekt in India; het was een mannetje maar hij was helaas al overleden. Onderzoekers constateerden dat het om een nieuwe soort ging maar konden geen andere levende exemplaren op de locatie ontdekken. Het onderzoeksteam – onder leiding van Ranil Nanayakka – ontdekte uiteindelijk op Sri Lanka diverse vrouwtjes met jongen exemplaren van de nieuwe soort. De spinnen leven in de bossen van noord Sri Lanka en hebben een voorkeur voor oude bomen. Door de recente ontbossing zoeken ze nu ook hun toevlucht in oude gebouwen. De grote spinnen zijn familie van de Poecilothera spinnen en worden ook wel ‘Pokies’ genoemd.
http://www.hln.be/hln/nl/2661/Dieren/article/detail/1608182/2013/04/03/Waanzinnig-grote-vogelspin-ontdekt-op-Sri-Lanka.html
Nietes-Welles discussie in DNA wereld
De wetenschappers die aan het Encode-Project meewerkten hebben het aan de stok gekregen met de diverse wetenschappers uit de genetische modificatie hoek. Over en weer klinkt nu het Nietes-Welles gedoe want de GM-wetenschappers voelen zich nu wat belaagd. Zij roepen dat de Encode Wetenschappers niet goed hun werk hebben gedaan door te stellen dat ook het zogenaamde Junk-DNA belangrijk is voor het goed functioneren van het lichaam. De wetenschappers van het Encode-Project werkten 9 jaar lang met 4000 onderzoekers aan het ontcijferen van DNA reeksen en concludeerden dat van de 97 % van het DNA, zeker 80 % wel degelijk een belangrijke functie heeft voor het goed functioneren van het lichaam. Dr. Kevin Verstrepen van het Encode-Project (KU Leuven en de VUB) meent dat de Encode onderzoekers hun werk goed hebben gedaan en stelde dat veel erfelijke ziekten zijn terug te voeren op het niet goed functioneren van segmenten in het zogenaamde Junk-DNA. De Gen-tech onderzoekers in de tegenpartij menen dat maar zo’n 3 procent van het DNA echt functioneel is en dat de rest er niet toe doet, omdat de overige 97% van het DNA materiaal niet zo veel activiteit vertoont. De Encode onderzoekers menen daarentegen dat het overige materiaal wel degelijk van invloed is op de diverse functies en dat de DNA-deeltjes op gezette tijden, bepaalde processen in cellen en het lichaam regelen. (Bron; Oorlog in de wondere wereld van DNA – http://www.knack.be/nieuws/wetenschap/oorlog-in-de-wondere-wereld-van-dna/article-4000256655116.htm)
Vreemde vierhoekige structuren nu ook ontdekt in menselijk DNA: DNA G-quadruplex knopen
60 jaar geleden publiceerden Watson en Crick (onderzoekers aan de Universiteit van Cambridge, United Kingdom) de diverse wetenswaardigheden over hun ontdekkingen rond een ‘dubbel Helix’ in het DNA van eencellige organismen. Men vermoedde toen dat deze structuren ook in het celmateriaal van zoogdieren moesten zijn te vinden, maar zij slaagden er toen niet in om dat aan te tonen. Nu heeft een ander team van de Cambridge Universiteit ontdekt dat die dubbele helix – met zijn typerende vierhoekige vorm – ook inderdaad voorkomt in het DNA van zoogdieren (en dus ook in primaten en mensen). Onderzoeksleider Shankar Balasubramanian – Professor aan het Cambridge Instituut – meent dat de ontdekking mogelijk zal leiden tot een nieuwe geneeswijze voor onder meer kanker, daar de Quadruplex Helix te maken heeft met celdeling.
Tot voor kort wist men niet zeker of de vierhoekige knopen ook in menselijk DNA voorkwamen, maar de onderzoekers ontdekten dat zij – door middel van een proteïne die zich aan de structuren hecht – de vreemde G-quadruplex knopen zichtbaar konden maken. Het onderzoek is nog in volle gang maar de onderzoekers menen dat de knopen of structuren te maken hebben met de vorming en deling van DNA gedurende bepaalde processen in het lichaam (zoals celdeling). Op sommige momenten kan je er veel waarnemen, terwijl op andere momenten hun aantal behoorlijk laag is. De onderzoekers stellen daarom dat gezond DNA een dynamisch geheel vormt dat voortdurend aan het werk is om processen in het lichaam te regelen. (Bron: Quantitative visualization of DNA G-quadruplex structures in human cells)
http://www.nature.com/nchem/journal/vaop/ncurren/full/nchem.1548.html
http://www.medicalnewstoday.com/articles/255181.php
Chinese wetenschappers maten de snelheid van Einsteins ‘Spookachtige verbondenheid op afstand’
Chinese kwantum fysici maten gedurende diverse experimenten de snelheid van een spookachtig fenomeen dat bekend staat als ‘Einstein’s Spooky action at a distance’ en stonden versteld van de snelheid waarmee het verschijnsel gepaard gaat. Om precies te zijn vertelden zij dat het effect gepaard gaat met 10.500 maal de lichtsnelheid. Op grote afstanden is dat dus toch nog per direct. Over het ‘hoe’ tasten ze nog in het duister, maar zij stellen dat er dus deeltjes moeten zijn die energetische veranderingen per direct door kunnen geven aan andere deeltjes op een andere locatie.
(Bron: Chinese physicists measure speed of Einstein’s ‘spooky action at a distance’: At least 10,000 times faster than light)
http://www.extremetech.com/extreme/150207-chinese-physicists-measure-speed-of-einsteins-spooky-action-at-a-distance-at-least-10000-times-faster-than-light